Makuupussi on yksi retkeilijän tärkeimmistä varusteista heti kenkien ja teltan jälkeen. Sen valintaan kannattaakin panostaa, sillä huonosti valittu makuupussi voi pilata yöunet ja latistaa retkeilyintoa. Tässä kolme täsmävinkkiä makuupussin valintaan.
Vinkki: Jos haluat oppia lisää makuupussin ja muiden retkeilyvarusteiden valitsemisesta ja käytöstä, tutustu Retkeilyn perusteet -verkkokurssiin.
1. Panosta laatuun
Hyvä makuupussi on sekä lämmin että kevyt, ja se pakkautuu pieneen tilaan. Ehkä yleisin aloittelevien retkeilijöiden tekemä virhe on hankkia makuupussi, joka ei eristä lämpöä riittävästi ja näin ollen siinä tulee kylmä viimeistään aamuyön koleimpina tunteina. Erityisen helppoa liian viileään makuupussiin haksahtaminen on tekokuituisten makuupussien kohdalla, sillä niissä ostopäätöstä puoltaa untuvamakuupusseihin verrattuna huokea hinta. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan kannata liiaksi kitsastella, sillä hyvää makuupussia ei saa halvalla.Kun hankit retkeilyvarusteita, varaa makuupussille reilusti budjettia. Voit säästää lähes kaikkialta muualta, mutta makuupussin kohdalla laatuun panostaminen maksaa itsensä takaisin parempina yöunina.
2. Tunne omat tarpeesi
Ihmisen lämmönsäätelykyky ja viluisuus ovat yksilöllisiä piirteitä, joihin vaikuttavat muun muassa ikä, sukupuoli, kehonkoostumus ja retkipäivän rasitus. Valmistajien ilmoittamat lämpörajat ovat suuntaa-antavia, ja vasta käytännön kokemus osoittaa, onko makuupussi riittävän lämmin. Makuupussia hankkiessa kannattaa lukea tuotesuosituksia ja kysyä vinkkejä esimerkiksi Facebookin retkeilyryhmistä. Muista, että pohjolan yöt voivat olla kylmiä kesälläkin, joten pelaa varman päälle ja hanki hieman lämpimämpi makuupussi, kuin uskot tarvitsevasi.
3. Valitse oikean kokoinen makuupussi
Makuupussin on tärkeä olla käyttäjälleen sopivan kokoinen, sillä liian tilavan pussin suuren ilmamäärän lämmittäminen kuluttaa turhaan nukkujan ruumiinlämpöä. Liian kireässä pussissa taas täyte painuu kasaan, eikä lämmitä kunnolla. Myös makuupussin hupun on tärkeää olla käyttäjälleen sopivan kokoinen, erityisesti viileämmillä keleillä retkeillessä. Se tulee saada kiristettyä kunnolla nukkujan kasvoille siten, että nenä ja suu jäävät makuupussin ulkopuolelle. Näin vältetään kosteuden kertyminen makuupussiin yön aikana.
Makuupussin valinnassa kannattaa siis panostaa laatuun, tuntea omat tarpeensa ja valita itselle sopivan kokoinen makuupussi. Laadukas ja rittävän lämmin makuupussi takaa paremmat yöunet ja mukavamman retkeilykokemuksen. Pidä mielessä, että valmistajan lämpötilarajat ovat vain suosituksia, ja hanki hiukan lämpimämpi pussi kuin uskot tarvitsevasi.
Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä oman makuupussin hankintaan. Jos sinulle tuli mieleen joitakin muita asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon makuupussiostoksilla, kommentoi alle!