Metsästys, kalastus ja erätaidot

Turvallisesti kevätjäillä

kuva merenrannasta, joka on osittain jäässä ja osittain sulana

Kevät on pilkkijän ja hylkeenpyytäjän parasta aikaa. Mikäs sen parempaa kuin viettää päivä jäällä, kun aurinkokin lämmittää jo mukavasti. Keväiseen jäällä liikkumiseen liittyy kuitenkin riskejä, ja niihin on tärkeä varautua ennakkoon. Nappaa tästä postauksesta täsmävinkit turvalliseen jäällä liikkumiseen.

Kaveri mukaan

Jos pitäisi antaa vain yksi turvaohje kevätjäille ja ylipäätään jäällä liikkumiseen, se olisi tämä: vältä yksinään seikkailua erityisesti heikkojen jäiden aikaan. Pyydä siis kaveri mukaan tai suosi paikkoja, joissa on muitakin jäällä liikkujia (suositut pilkkipaikat). Jos jotakin sattuu, on aina parempi, että tilannetta on ratkomassa muitakin kuin sinä – erityisesti jos olet kainaloita myöten jääkylmässä vedessä.

Ja sitten toinen tärkeä pointti: kaverin kanssa jäällä liikutaan jonossa. Näin vältytään joutumasta tilanteeseen, jossa molemmat ovat pudonneet samaan avantoon, eikä kaverista ole tällöin apua. Sopikaa, kumpi menee edeltä tuuran kanssa, ja pitäkää vähintään 10 metrin etäisyyttä toisiinne. Jutella ehtii myöhemminkin.

Kaverin kanssa kulkiessa (mutta toki myös muulloinkin) kannattaa kuljettaa repussa heittoköyttä. Onpahan sitten ”kättä pitempää”, mikäli pitää auttaa toinen avannosta.

Naskalit kaulaan, tuura käteen

Naskalit ovat jäällä liikkujan ehdoton turvavaruste syksyllä ja keväällä, ja aina yksin jäällä liikkuttaessa. Ota siis tavaksi ripustaa naskalit kaulaan aina kun lähdet jäälle, niin silloin ne todennäköisesti ovat käsillä, jos/kun niitä tarvitaan. Niistä ei ole tositilanteessa paljon hyötyä, jos ne ovat repun pohjalla tai ahkiossa, saati sitten auton hanskalokerossa.

kuva naskaleista pilkkijän kaulassa

Naskalien käyttöä on hyvä opetella etukäteen. Kokeile vetää itseäsi jäällä niiden avulla, niin saat hiukan esimakua. Jos omistat kuivapuvun, voit kokeilla potkia itsesi avannosta ylös naskaleita käyttäen.

Tuura eli jääpiikki on naskalien ohella tärkeä turvavaruste heikkojen jäiden aikaan. Sillä kokeillaan jään kestävyyttä iskemällä sitä jäähän. Jos tuura sujahtaa jäästä läpi, se ei todennäköisesti kestä enää pilkkijääkään, joten on viisainta perääntyä samaan suuntaan mistä tulitkin.

Puhelin kuivapussiin

Puhelin, jossa on akkua, ja joka toimii vielä mahdollisen uintireissun jälkeenkin, voi hätätilanteessa pelastaa hengen. Melontahommista olen oppinut, että kaikki mikä voi kastua, kastuu samantien, jos joudut veden varaan. Niinpä suosittelen lämpimästi, että jos liikut yksin heikoilla jäillä, sujauta puhelin vedenpitävään suojapussiin ja ripusta se kaulaan roikkumaan. Näin pystyt hälyyttämään apua, jos tilanne eskaloituu.

112 Suomi -sovellus on muuten eräilijän must have sovellus älypuhelimeen. Sen avulla saat puhelimesi näytölle pikalinkin, josta on helppoa ottaa yhteyttä hätäkeskukseen kohmeisillakin sormilla. Ja mikä parasta, sovellus lähettää automaattisesti sijaintitietosi pelastushenkilöille.

Muut hyödylliset varusteet

Kuivapuku on halpa henkivakuutus hylkeenpyytäjille ja muille seikkailijoille, jotka liikkuvat todella heikoilla jäillä, tietoisella riskillä. Toimivaksi tähän tarkoitukseen on todettu muun muassa Ursuitin päällyvaatteiden alle puettava malli.

Aurinkosuoja, eli aurinkolasit ja ihon suojaaminen aurinkorasvalla kannattaa myös muistaa kevätjäillä liikkuessa. Jäästä ja lumesta heijastuva, kirkas kevätaurinko polttaa naaman alta aikayksikön ilman riittävää suojakerrointa (vähintään 30).

kuva nastoista kumisaappaan pohjassaNastat tai muut jalkineisiin kiinnitettävät liukuesteet ovat hyvä turvavaruste ja mukavuustekijä jäällä liikkujalle. Toimivan ratkaisun löytää tokmannilta muutamalla eurolla, joten miksipä ottaa loukkaantumisen riskiä.

Vaihtovaatteet kuivapussissa. Jos lähdet pidemmälle lenkille kevätjäille ilman kuivapukua, on ehdottomasti hyvä idea varata mukaan kuivaa vaihtokampetta vesitiiviisti pakattuna. Muutaman tärkeimmän vaatekappaleen sisältävä kuivapussi ei vie paljon tilaa repussa, kun puristaa siitä huolellisesti ilmat pois.

Tarkkaile jäätä, varo virtapaikkoja

Keväällä jää sulaa ja heikkenee nopeasti – siis, todella nopeasti olosuhteiden ollessa otolliset. Kannattaakin varautua siihen, että yöpakkasen jäljiltä kovan ja vakaan tuntuinen aamujää voi muuttua päivän mittaan sohjoksi. Yleensä tämä tarkoittaa, että joudut raahaamaan sohjoon uppoavan potkurin takaisin rantaan. Mutta, pahimmillaan se voi myös tarkoittaa, ettet pääse enää takaisin rantaan, ainakaan samaa reittiä kuin tulit. Tarkkaile siis olosuhteita, äläkä ota turhia riskejä.

Jää sulaa ensimmäisenä rannoista, jokisuista ja muista virtapaikoista. Havainnoi jään väriä: mitä tummemmalta jää näyttää, sitä ohuempaa se todennäköisesti on. Kevätjäillä liikkuessa kannattaa siis välttää virtapaikkoja ja tummia läiskiä jäässä.

Paikallistuntemus ja puhelimen karttasovellus (jossa saa näkyville veden syvyyskäyrät) ovat avuksi riskejä punnitessa. Kun jää alkaa olla heikkoa, kannattaa ehkä suosia matalan veden alueita pilkille suunnatessa. Somen pilkkiryhmissä jaetaan tietoa paikallisesta jäätilanteesta, joten niitä kannattaa seurata aktiivisesti.

Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi turvalliseen jäällä liikkumiseen? Kommentoi alle.

Picture of Anna Eräinfo
Anna Eräinfo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää aiheesta

Retkeilyn perusteet -verkkokurssi
TARJOUSKOODILLA "SEIKKAILU20"

20% ALENNUSTA KURSSISTA

Käyttämällä ostoskorissa koodia ’SEIKKAILU20’ saat 20 % alennuksen kurssin myyntihinnasta. Voimassa rajoitetun ajan.