Metsästys, kalastus ja erätaidot

Mitä on metsästys

Kuvassa avattu haulikko

Metsästys on meillä Suomessa vahvasti lainsäädännöllä säädeltyä toimintaa. Kaikki eläinten pyydystäminen tai tappaminen ei kuitenkaan ole metsästystä (esimerkkinä mainittakoon vaikkapa hiirenloukku tai supikoiran pyynti). Mikä sitten on metsästystä? Miten metsästys määritellään?

Metsästys on riistaeläinten pyydystämistä

Metsästyksellä tarkoitetaan riistaeläimen pyydystämistä, tappamista ja saaliin ottamista metsästäjän haltuun. Metsästystä on myös pyyntitarkoituksessa tapahtuva riistaeläimen houkutteleminen, etsiminen, kiertäminen, väijyminen, hätyyttäminen tai jäljittäminen, koiran tai muun pyyntiin harjoitetun eläimen käyttäminen riistaeläimen etsimiseen, ajamiseen tai jäljittämiseen sekä pyyntivälineen pitäminen pyyntipaikalla viritettynä pyyntikuntoon.  (MetsL 2 §)

Metsästyslain mukaan kaikki sellainen toiminta, joka tähtää riistaeläimen saaliiksi saamiseen, on metsästystä – tapahtuipa se sitten ihmisen taikka asialle laitetun eläimen toimesta.

Riistaeläimet on lueteltu metsästyslaissa. Niitä ovat esimerkiksi metsäjänis, kettu, orava, näätä, teeri, metso, karhu ja hirvi. Metsästysasetuksessa on määritelty kullekin lajille yleiset rauhoitusajat. Riistaa metsästetään siis rauhoitusaikojen ulkopuolella. Voimassa olevat metsästysajat on kätevä tarkistaa Suomen Riistakeskuksen sivuilta.

Kannattaa huomata, että riistalaji voi olla väliaikaisesti tai pysyvästi rauhoitettu metsästyslain nojalla. Susi, karhu, saukko, ahma, ilves ja kirjohylje ovat aina rauhoitettuja, ja niiden metsästyksessä sovelletaan erityistä poikkeuslupamenettelyä.

Sallitut metsästystavat ja pyyntivälineet

teeri hangellaMetsästyslaissa ja -asetuksessa säädetään tarkasti, millaiset metsästystavat ja pyyntivälineet ovat sallittuja ja mitkä kiellettyjä. Kiellettyjen listalla ovat Metsästyslain 33 §:n mukaan muun muassa räjähteet, myrkyt, varsijousi, puhallusputki, lintuverkot, elävän eläimen avulla houkutteleminen ja keinotekoiset valonlähteet. Myöskään sellaisia ansarautoja ei saa käyttää, jotka eivät tapa välittömästi.

Metsästyslaissa ja -asetuksessa säädetään tarkasti, millaiset metsästystavat ja pyyntivälineet ovat sallittuja ja mitkä kiellettyjä. Kiellettyjen listalla ovat Metsästyslain 33 §:n mukaan muun muassa räjähteet, myrkyt, varsijousi, puhallusputki, lintuverkot, elävän eläimen avulla houkutteleminen ja keinotekoiset valonlähteet. Myöskään sellaisia ansarautoja ei saa käyttää, jotka eivät tapa välittömästi.

Lupa-asiat kuntoon ennen metsälle lähtöä

Riisteläinten metsästys edellyttää voimassa olevaa metsästyskorttia.

Ennen jahtiin lähtöä kannattaakin tarkistaa, että nämä asiat ovat kunnossa ja sinulla on tarvittavat luvat metsästyksen harjoittamiseen.

Picture of Eräinfo
Eräinfo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää aiheesta

Retkeilyn perusteet -verkkokurssi
TARJOUSKOODILLA "SEIKKAILU20"

20% ALENNUSTA KURSSISTA

Käyttämällä ostoskorissa koodia ’SEIKKAILU20’ saat 20 % alennuksen kurssin myyntihinnasta. Voimassa rajoitetun ajan.